Lähteminen vaihto-oppilaaksi toiseen maahan tarkoittaa, että osallistuu koulunkäyntiin paikallisessa lukiossa, ja elää paikallisessa isäntäperheessä. Isäntäperhe on keskeisessä roolissa koko vaihtokokemuksessa. Useimmiten heidän mielestään isäntäperheenä toimiminen on erittäin palkitsevaa. Oppilaan ja isäntäperheen suhteesta tulee todella läheinen, ja syntyy elämänmittaisia ystävyyssuhteita. Erika ja Stefan Pettersson kolmen lapsensa Claran (13), Alicen (15) ja Editin (17) kanssa ovat isäntäperheenä saksalaiselle vaihto-oppilaalle Philipille.
Kun perheen vanhin tytär Edit lähti vaihto-oppilaaksi Texasiin, sai perhe idean toimia itse jonain päivänä isäntäperheenä.
Stefan: ”Jo yhden viikon jälkeen aloimme nähdä Ruotsin ja tapamme tehdä asioita uudenlaisesta näkökulmasta. Joskus asioihin saa uudenlaisen näkökulman, ja samalla oppii paljon myös itsestään. Perheessämme on uudenlaista energiaa, mutta se ei ole ollut mitään dramaattista. Philip on sopeutumassa ja laitamme ruokaa, siivoamme ja pesemme pyykit yhdessä. Clara, joka haluaa oppia saksaa, ajattelee että vaihto-oppilas on kiva asia, ja hänellä on vihdoin myös juoksuseuraa.”
Onnittelut siitä, että päätit ryhtyä isäntäperheeksi!
STS:n saksalainen vaihto-oppilas Philip, joka on vaihdossa Ruotsin Valldassa, on nykyään paikallinen julkkis, sillä sanomalehti Norra Halland teki hänestä haastattelun. Philip kertoo isäntäperheestään ja koulustaan: ”Minulla on ihana isäntäperhe, johon kuuluu kolme host-siskoa, kaksi kissaa, kaksi kania ja akvaario. Minusta elämä ruotsalaisessa host-perheessä on ollut vilkasta; Saksassa olen perheeni ainoa lapsi, joten täällä on erilaista. Koulussa opettajat ovat innostuneita ja oppilaat tuntuvat tykkäävän koulunkäynnistä enemmän kuin Saksassa, he oikeasti viihtyvät koulussa. Pidän siitä, että jokainen oppilas saa oman tietokoneen. Vaihtovuoden alussa olin vähän hermostunut, mutta nyt kaikki menee hyvin.” Paikallisesta säästä Philip kertoo: ”Odotan jo talvea ja toivon, että tulevana talvena tulee paljon lunta. Haluaisin hiihtää ja lasketella!”
Toivotamme Philipille onnea ja mukavaa vaihtovuoden loppua! Kiitos kun saimme haastatella!